My travel diary 2019/2020

20.02.2020

1) Omán a SAE (únor) 

Jelikož zima je dlouhá, rozhodly jsme se s kamarádkou po 2 měsících, co jsme přiletěly z Cuby zase odletět za teplem. Podařilo se nám opět výhodně koupit Emiráty, ale jiný Emirát (poslední co mi zbýval objevit Fujairah na druhé straně). Tento Emirát je u hor u Ománského zálivu a málokdo o něm ví. Je zde moře, jako v Ománu a zároveň se za chvilku dostanete do Ománu. Jinak samotný Omán je ještě dost předražený ( od 25 tis/os.). My koupili za 15 tis/os se vším (to je pro zvědavce co nám stále píší typu: Ty vyděláváš miliony? Ty zase někam jedeš? Kolik to stálo? To muselo být drahý? atd...) 

Každopádně Fujairah je oproti Dubaji víc hornatý, moře ale stejně čisté a teplé. Tento Emirát je chudší a je to trochu znát na okolí, ale hotel byl luxusní. 

Hotel nám zařídil soukromý transfer tam i zpět z letiště, "čmoudík" čekal i s cedulkou a vezl nám kufry. Po příjezdu na hotel nám dali zdarma upgrade na výhled na moře, přesto měl být za poplatek. Skvělý servis v hotelu. Spa v hotelu bylo v nejvyšším patře a oddělené na dámy a páni. Hotel byl poloprázdný, hodně zde trávili dovolenou místní, jelikož teď je příjemné období, ne jako v létě. Bylo 28°C a v noci 20°C. Výborné jídlo! A nikdy v Emirátech nemám střevní potíže, jako u jiných arabských zemí. Všude hrozně čisto. 

Hotel zdarma nabízel shuttle busy do Dubaje i do Fujairah. Dále doporučuji výlety od místní CK, ne od české CK. Jelikož to bylo o 50% levnější. 

Hranice Ománu je od hotelu do 30min. Mísní CK Vám zařídí vízum a vše. 

Pak přiletíte domů a tady milion sněhu a zima...brr... hezký únor všem. 


2) Belgie - Brusel a Charleroi (duben)

Koupili jsme s přítelem levné povelikonoční letenky ( cca 700,-/os za let) přes Ryanair. Ovšem přiletíte do městečka cca 1h od Bruselu busem. Bus jsem koupila zpáteční online přes Fiblico nás stál cca 14eur/700,- /os. Na místě stojí 17 eur. 

Ubytování jsme měli přes booking, v centru hezké a čisté. Hotel se jmenoval Game of rooms (každý pokoj byl ve stylu známých kapel, měli jsme Rolling Stones). Všechny hotely v Bruselu jsou dražší a nejdou pod 2tis/noc. 

Z nákupů byl nejlevnější Primark, ostatní dražší, než u nás, nebo stejně drahé. 

MHD se dostanete na 1 jízdenku (2eura) kamkoliv, je to za cestu, ne časově omezené. My jeli metrem z hlavního nádraží (centrum) k Atominum cca 7 stanic. Ze vstupu jsme využili kombinované vstupné do Atominum a do Mini Europe parku (cca 30euro/800kč). V Atomium Vás vyveze výtah až nahoru a výhled je zde jako ze Žižkovské věže(asi i stejná výška). Pak v jednotlivých koulích, jsou různé světelné expozice. Mini Europe byli zmenšeniny známých evropských památek a budov. 

Z památek doporučuji: Socha čůrajícího chlapečka, Royal Palace, Atomium, Mini Europe park. 

Jídlo je zde poměrně drahé. Levné jen fast foody. Nejlepší byli čokoládovo-ovocné vafle, které voněli na každým rohu. Čokoládové pralinky nejkrásnější co jsem kdy viděla. Pivo nechutnalo tak dobře, jako naše.

Doporučuji na krátký eurotrip. Ovšem stačí bohatě 2-3 dny. Pak už nevíte co tam dělat. Připomínalo mi to Paříž ( špinavé ulice , černoši, přistěhovalci, francouzština) a napůl Amsterdam(budovy).

Počasí buď bylo na tílko a sluníčko a nebo na dešník, jelikož i pršelo. Hold duben ještě tam budem :-) 



3) Česká Republika (leden-říjen) 

výlety:

 - Trutnov

- Jičín

- Dětenice (2x) - zde známý Středověký hotel s typickou atmosférou

- Dobříš - krásný zámek nedaleko Prahy

- Veselý Vrch

- Ústí nad Orlicí

- Roztoky 

- Mariánské Lázně

- Františkovi Lázně

- Kynšperk - zde nádherný wellness hotel v zámeckém stylu

- Mníšek pod Brdy - zámek nedaleko Prahy

- České Švýcarsko - krásné české pohoří s tůrami

- Děčín

- Rokytnice nad Jizerou

- Farma Čapí hnízdo - nedaleko Prahy sídlo Babiše, je zde stavba napodobenina Čapího hnízda

- Klecany

- Vyhlídka Slapy

- Český Krumlov

- Lipno a Stezka korunami stromů - lipno krásná voda a příroda ale stezka korunami stromů zbytečně předražené 

- Sněžka - doporučuji tůru nebo lanovkou pokud jste ještě nebyli 

- Červená Lhota - krásný zámek na jezeře známý z pohádky Zlatovláska

4) Rakousko - Linz (květen)

Tentokrát jsme vyrazili  na víkendový trip autem Praha-Český Krumlov- Lipno a Linz v Rakousku i s pejskem. 

Do Linzu dojedete do 3h od Prahy, takže i pejsek (či dítě) zvládne. Nás Chester naštěstí v autě spí, takže to máme jednodušší. Ubytování musíte hledat na bookingu přímo vhodné pro psi (pozor někde chtějí i příplatky za psi i když na bookingu ubytování bylo pro ně). Doporučuji ubytování na Lipně u kempu, nový, čistý a cenově výhodný penzion DaJa. Dále na Lipně nevynechejte Stezku korunami stromů. Bohužel cena je vyšší 300,-/os. a pejska musíte zavřít do kotce :-/ 

V Rakousku si dejte jen pozor na dálniční známku (10denní za 250,-), a parkování. Jelikož jsou všude modré zóny, jako v Praze.

Pes i my jsme si to moc užili. Příště musíme na déle. 

5) Řecko - Zakynthos (červen)

Jelikož nám začalo chybět sluníčko, tak jsme se vydali s přítelem na dovolenou. Vybrali jsme Řecko, jelikož jsem tam necelý půl roku žila před 5ti lety a opravdu ráda jsem se tam vrátila. Akorát ne Rhodos, ale Zakynthos. Musím říct, že mě tento ostrov velice překvapil! Nejkrásnější moře z Řecka (procestovala jsem Rhodos, Krétu a Korfu). 

Půjčili jsme si na celý den auto a čtyřkolku. Jeli na výlet lodí na želvy a jeskyně a potápění. Autem jsme zase projeli celý ostrov a čtyřkolkou pak co jsme nestihli. 

Navštíveno:

-vyhlídky: Navagio beach, Keri

-pláže: Laganas,Ixia, Banana, Porto Koukla, Marathonisi

- města: hl. město Zakynthos, Laganas

- výrobna olivového oleje

tipy na restaurace: Lighthouse na vyhlídce Keri(nej oběd s výhledem), Thymalos v hl.městě Zakynthos(nej. řecké jídlo)

tipy na hotel: Gloria Maris (romatika, jak na Bali a jen adults only)

tipy na nej. pláž: Ixia(je zde síra a krásné moře, ovšem trochu páchne a voda studenější než na jihu ostrova)

8dní uteklo jako voda a nejraději bychom tam zůstali :-)

6) Švýcarsko - Rýnské vodopády (srpen)

Ve Švýcarsku jsem poněkolikáté, ovšem největší vodopády Evropy jsem tu zde viděla poprvé. Byl to úžasný zážitek! Vedle vodopádů je i hrad a skleněný výtah a půjčují zde i lodičky s kterými dojedete až přímo k vodopádu. 

Tento přírodní úkaz se nachází v severním Švýcarsku, blízko Německých hranic. 


7) Polsko - u hranic se Sněžkou(září)

S přítelem jsme vyrazili na blint na Sněžku, jakože na výlet. Ovšem jsme zjistili, že bude lepší zde si buknout ubytování na místě a přespat. Na tyto rychlo akce doporučuji booking.com, rychle nejdete ubytování. My jsme našli přímo u lanovky v centru, dokonce vhodné i pro pejsky a bez příplatku. Na večeři doporučuji hotel Pecr(nejznámější v Peci pod Sněžkou). 

Druhý den jsme pokračovali na Polskou stranu, ovšem byla neděle, takže všechny obchody zavřené, tak jsme šli aspoň na houby. Aneb jak se dostat za hranice na houby :-D Doporučujeme zde ledovcové jezero Wieki Staw. 


8) Rakousko - Salzburg +Alpy (listopad)

Vydali jsme se s naším chlupáčem na delší cestu autem(cca 5h) do Rakouska. Náš pejsek je zvyklí od mala cestovat, takže mu cesta nevadí a celou prospí. 

První zastávka byla v Salzburgu na hrad, poté ubytování u Alp.

Druhý den Alpy a známý Hallstatt s výhledem na jezero. 

Třetí den už hurá domů ale i tak jsme si to moc užili. 

9) Švýcarsko - Vánoční trhy+Alpy (prosinec)

Měsíc dopředu jsme koupili zpáteční letenky Praha- Basel za 1tis /os. a vydali se k mé rodině ve Švýcarsku. První den jsme navštívili vánočně vyzdobený Curych. Nejkrásnější byl velký živý strom celý Swarovski na uzavřeném trhu na hlavním nádraží. Poté u opery byl kolotoč, kluziště, trhy a různé atrakce. Celá vánočně vyzdobená ulice měla kouzelný podkres.

 Druhý den jsme se vydali na celodenní tůru do Alp. Melchsee- Frutt a jeli jsme lanovkou nahoru. Byl opravdu silný vítr, chumelenice, ale i tak jsme to dali :-) Nejzájímavější byl panorama lift. No však navštivte sami ;-) 


10) SAE (leden 2020)

V lednu jsme vyrazili s přítelem do Emirátů. Já již počtvrté. Pokud sháníte hotel s all inclusive za slušné ceny, tak jedině oblast Rash al Khaimah . Jelikož přímo centrum Dubaje je spíše snídaně, nebo polopenze. All inclusive zde naleznete jen v 5* (Rixos, Sheraton), které jsou 3x dražší než v jiných Emirátech. Ve Fujairah Vám zase nenalijí alkohol ani v hotelu, když máte polopenzi. 

Nejhezčí pláže Rash Al Khaimah jednoznačně pláž u hotelu Waldorf Astoria  a poté BM Beach Resort. 

Nejlepší animační programy a all - inclusive BM Beach Resort. 

A v  hotelu Double Tree Hilton naleznete dokonce i kino. 

Nejlepší CK na tuto oblast je CK Blue style a vyjde Vás dovolená výhodněji než na vlastní pěst, což se u většiny destinací říci nedá. 

Novinky v Dubaji co stojí za to vidět: 

The Frame- neboli velký rámeček, vyjedete výtahem a procházíte se nahoře kde jsou interativní hry, vizualizace historie, přítomnosti i budoucnosti Dubaje a prosklený chodník, kde vidíte dolů. 

Burj Khalifa - pokud chcete levné lístky okolo 1tis musíte koupit online a jedete do 124 patra a čekáte frontu. My koupili na místě a stálo nás to 2500,-/os ale měli jsme : 148patro, vip entrance bez front, vip lounge salonek kde dostanete zdarma kávu, čaj, sladkosti, větší výhled, více soukromí a zároveň můžete projít i do 124 patra

Dubai Gold Souk- nejznámější trh se vším na co si vzpomente, zlato, koření i známé fejky

pláž The Beach by Meraas a Dubai Eye - obří kolo se otevře až na Expo 2020, (v říjnu), ale již dokončují a je zde nádherný výhled z pláže. . Dubai Eye bude mít 210m a bude ještě větší než London Eye. Pláž The beach be merras je vedle rušné zábavné ulice plné obchodů, restaurací, dokonce je zde i restaurace ve vzduchu. 

Dále u hlavní třídy se staví největší Muzeum budoucnosti, které vypadá jako velký prsten. Vedle jsou známé vysoké Emirates Towers, které jsou symbolem padlých dvojčat v New Yorku. Bude dokončeno asi tento rok. 

A poslední o čem se hovoří že se staví vyšší budova než Burj Khalifa s názvem Dubai Creek Tower, uvnitř Burj Khalify si můžete prohlídnout její vizualizaci v budoucnosti. 

O obrovském akvárium v Dubai Mall, zpívající fontánou, lyžařské sjezdovky, ledového království, zahradách, aquaparcích, Atlantisu, Burj Al Arab atd. ani nemluvím jelikož ty všechny známe a psala jsem o nich v přechozích článkách. 


Více zde na videu: 


© 2016 Worlds Collide. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky